Sähköauton akku on tehty kestämään

 

Monia sähkö- ja hybridiauton hankkimista harkitsevia askarruttaa akkujen kestävyys ja siihen liittyvät kustannukset. Kuinka pian auton oston jälkeen edessä on akunvaihto? Mitkä asiat vaikuttavat akun kestävyyteen?


Täsmällistä tietoa akkujen kestävyydestä on vaikea antaa, sillä autoilija itse voi monella tapaa vaikuttaa akun elinikään. Esimerkiksi Toyotan hybridiajoneuvoista saatujen kokemusten perusteella autojen sähkökomponenttien kesto on kuitenkin osoittautunut erinomaiseksi.

– Jo autojen suunnittelun lähtökohtana on, että kymmenen vuoden ja jopa miljoonan kilometrin jälkeen akuston alkuperäisestä nettokapasiteetista on käytettävissä yhä 90 prosenttia, kertoo Toyota Auto Finland Oy:n tiedotuspäällikkö Pekka Karvinen.

Kun akuston vaihdon rajana pidetään nettokapasiteetin laskemista alle 70 prosenttiin alkuperäisestä, useimpien autoilijoiden ei tarvitse akusta murehtia.

– Lähtökohtaisesti akusto on suunniteltu kestämään auton koko käyttöiän, Karvinen vahvistaa.

 

Akkuviat poikkeuksellisia

Koska akku on sähkö- ja hybridiautojen kallein osa, myös sen hajoaminen ja käyttöhäiriöt huolettavat autonostajia. Toyotan kokonaismyynnistä Suomessa jo leijonanosa on hybridiautoja ja sähköautojen osuus kasvaa.

– Akkujen korjaamistarpeet ovat todella harvinaisia – esimerkkinä tästä käy se, että meillä ei ole vaihdettu vielä yhtään täyssähköauton akkua. Hybridiautoihin on vaihdettu muutamia akkuja, mutta hybridien määrään nähden akkuvikoja on ollut olemattoman vähän, paljastaa Tammer-Auton huoltopäällikkö Martti Huttunen.

 

Takuulla ekstraturvaa sähköautoiluun

Vaikka akut on todettu käytössä hyvin kestäviksi, Toyota tarjoaa asiakkailleen lisämielenrauhaa sekä yleisen takuun että akkuturvan muodossa.

– Toyotalla huolettomia kilometrejä riittää. Sähköauton akuston oma takuu kestää kahdeksan vuotta tai 160 000 kilometriä. Sen jälkeen akkuturva aktivoituu Toyotan määräaikaishuollossa aina kymmeneen vuoteen ja miljoonaan kilometriin saakka. Siispä säännöllisesti merkkihuolletussa autossa akkuturva säilyy, eikä asiakkaan tarvitse siitä huolehtia, Huttunen toteaa.

Toyotan hybridiautojen takuu kestää kolme vuotta tai 100 000 kilometriä. Hybridijärjestelmän oma takuu taas kattaa viisi vuotta tai 100 000 kilometriä. Lisäksi Toyota tarjoaa hybridiautoille oman hybridiakkuturvan, joka myönnetään Toyota-merkkihuollossa huolletuille hybrideille 10 vuoteen tai 350 000 kilometriin saakka.